ΕιδήσειςΤοπικά νέα

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτου Χαλκίδος στην Αλόννησο των Βορείων Σποράδων

Περιοδεία Αλοννήσου (19)Περιοδεία Αλοννήσου (18)Περιοδεία Αλοννήσου (17)Περιοδεία Αλοννήσου (16)Περιοδεία Αλοννήσου (15)Περιοδεία Αλοννήσου (14)Περιοδεία Αλοννήσου (13)Περιοδεία Αλοννήσου (12)Περιοδεία Αλοννήσου (11)Περιοδεία Αλοννήσου (10)Περιοδεία Αλοννήσου (9)Περιοδεία Αλοννήσου (8)Περιοδεία Αλοννήσου (7)Περιοδεία Αλοννήσου (6)Περιοδεία Αλοννήσου (5)Περιοδεία Αλοννήσου (4)Περιοδεία Αλοννήσου (3)Περιοδεία Αλοννήσου (2)Περιοδεία Αλοννήσου

Το απομακρυσμένο από το κέντρο λογικό ποίμνιο της πανέμορφης Αλοννήσου των Βορείων Σποράδων επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τον Διάκ. Πορφύριο Γερμανό.

Φθάνοντας το μεσημέρι της Παρασκευής από το λιμάνι του Μαντουδίου της Βορείου Ευβοίας στην Αλόννησο, ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του έγιναν δεκτοί με αισθήματα χαράς και εγκαρδιότητος από τους Ιερείς Αρχιμ. Γρηγόριο Τσάμαρη – αφυπηρετήσαντα Εφημέριο και Αρχιμ. Λουκά Σταμέλο – Εφημέριο της Νήσου, τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Βαφίνη και πολλούς χριστιανούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά του Σώματος Προσκόπων, που προσήλθαν για να υποδεχθούν τον Επίσκοπό τους.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ομίλησε κατά την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής και αμέσως μετά, όλοι μετέβησαν στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, όπου συναντήθηκαν με τα μέλη του τμήματος Αγιογραφίας, το οποίο λειτουργεί με την ευθύνη του εκ Σκιάθου κ. Βασιλείου Δερβένη.

Το Σάββατο το πρωί ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και πάλι το Πνευματικό Κέντρο, όπου συναντήθηκε με τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας, με τα οποία είχε θαυμάσια επικοινωνία και κατόπιν μετέβη στη Λέσχη Προσκόπων Αλοννήσου, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Γεωργίου Βαλάκου, Αρχηγού του Προσκοπικού Συστήματος, όπου συνομίλησε εγκάρδια με τα παιδιά.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια όλης της ημέρας, ο Πρωτοσύγκελος π. Νικόδημος, όπως πράττει σε κάθε επίσκεψή του στο Νησί, εξομολόγησε πολλούς χριστιανούς της Ενορίας, οι οποίοι θέλησαν να προσέλθουν στο ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Το πρωί της Β΄ Κυριακής των Νηστειών 4 Μαρτίου 2018, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, συλλειτουργούντων του π. Νικοδήμου, του π. Νεκταρίου, του π. Λουκά και του Διακ. Πορφυρίου, ενώ ο πολιός π. Γρηγόριος ήταν συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.

Μετά την ανάγνωση του Ι. Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στο μνημόσυνο της Εκταφής του μακαριστού Ιερέως Αβραάμ Αποστολίδη, Εφημερίου της Αλοννήσου επί 9 ολόκληρα χρόνια, όπως και στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του πατέρα του Δημάρχου της Αλοννήσου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με θερμότητα λόγων στο πρόσωπο του μακαριστού π. Αβραάμ, τονίζοντας ότι εργαζόταν με αγάπη, φόβο Θεού, υπακοή προς τον Επίσκοπό του, αίσθηση της Υψηλής του ευθύνης και διέθετε λειτουργικό ήθος.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον π. Λουκά, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον π. Γρηγόριο, καθώς και τους συμμετέχοντες στην Θεία Λειτουργία Δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Τσουκανά, τον Προϊστάμενο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανθυποπυραγό κ. Παναγιώτη Παπαστάμο, την Προϊσταμένη του Λιμενικού Σταθμού Ανθυποπλοίαρχο κ. Ζαχαρούλα Αθανασίου, τον Αρχιφύλακα κ. Νικόλαο Παπαγιάννη και τον Αστυφύλακα κ. Θεόδωρο Καλογιάννη, τον Ιατρό και καταδρομέα κ. Παναγιώτη Τσουκανά, αλλά και όλους τους χριστιανούς της Ενορίας για τον σεβασμό, την αγάπη και την φιλόξενη διάθεση που πάντα επιδεικνύουν στον Επίσκοπό τους.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλε ο Αγιογράφος κ. Δημήτριος Βερνέζος από το Προκόπι της Ευβοίας, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και οι πατέρες γευμάτισαν στην οικία του πολιού Ιερέως π. Γρηγορίου, ενώ αμέσως μετά αναχώρησαν με το F/B ΠΡΩΤΕΑΣ από την Αλόννησο για το λιμάνι του Μαντουδίου στην Εύβοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΡΩΤΕΑΣ είναι το μοναδικό οχηματαγωγό πλοίο που εξυπηρετεί τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των Βορείων Σποράδων κατά την περίοδο του χειμώνα, ενώ όλο το προσωπικό του, με την ευθύνη του Καπετάνιου του, Πλοιάρχου κ. Γεωργίου Αντωνίου, καταβάλλει κάθε προσπάθεια και επιτυγχάνει την εξυπηρέτηση των κατοίκων των Νησιών της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, ώστε να μην αισθάνονται την απομόνωση.

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ Γ΄ ΚΑΤΑΝYΚΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Μαρτίου 2018, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του τρίτου για εφέτος Κατανυκτικού Εσπερινού, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών Χαλκιδέων, οι οποίοι προσήλθαν.
Στην ιερά Ακολουθία χοροστάτησε, ως επίσημος προσκεκλημένος, ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μόλις είχε φθάσει από την Αλόννησο.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Αγαθάγγελος κήρυξε και τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναφερθείς στην διδασκαλία της Εκκλησίας περί του ιερού θεσμού της Νηστείας και χαροποίησε ιδιαιτέρως τους Χαλκιδείς.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την παρουσία του τον Θεοφιλέστατο εκλεκτό ομιλητή και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και συμμετέχοντες στην κοινή λατρεία, που αγκαλιάζουν με την ζωηρή τους παρουσία όλες τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Δ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΟΜΙΛΙΑ

Την ερχόμενη Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκιδος κ. Χρυσόστομος.

Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Πεπονάκης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου.
Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί μας να προσέλθουν και σε αυτή την πνευματική εκδήλωση της Τοπικής μας Εκκλησίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως (Μεσσαπίων 10 – κτίριο της οικογενείας Πνευματικού), θα πραγματοποιηθεί η τελευταία Συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κατά την διάρκεια της οποίας ο υπεύθυνος Λειτουργίας Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης θα ομιλήσει με θέμα «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκιδος κ. Χρυσόστομος, θα απονείμει τις Βεβαιώσεις Παρακολουθήσεως σε όσους και όσες συμμετείχαν ανελλιπώς στη Σχολή.

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος