ΕιδήσειςΤοπικά νέα

Παρουσίαση βιβλίου από την Ι. Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Η επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα ΣερρώνΗ επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα ΣερρώνΗ επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα ΣερρώνΗ επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα ΣερρώνΗ επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα ΣερρώνΗ επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα Σερρών

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, προνοία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου, προχώρησε προσφάτως σε μια νέα, ως προς το περιεχόμενο, έκδοση ενός εκλεκτού συγγραφικού πονήματος αναφορικώς προς την ιστορία και εκκλησιαστική μαρτυρία του «περικαλλούς και θαυμασίου» κατά τον βυζαντινό ρήτορα Θεόδωρο Πεδιάσιμο (14Ος αιών.), Βυζαντινού Ναού (6ος ή 11ος αιώνας) των Αγίων Θεοδώρων Σερρών υπό τον τίτλο: «Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων Σερρών (Παλαιά Μητρόπολη)».

Η επίσημη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου, του Σερραίου ελλογιμωτάτου συγγραφέως κ. Πέτρου Σαμσάρη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 στις 7.00 μ.μ., στα πλαίσια ειδικής εκδηλώσεως στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα Σερρών. Την λαμπρή εκδήλωση που διήνθισε η παραδοσιακή χορωδία του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Μιχαήλ Μπουρέλου, προλόγισε καταλλήλως ο υπεύθυνος του Ιερού Καθεδρικού Ναού, Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Καϊμακάμης.

Ακολούθως, ο εκλεκτός συγγραφεύς με αρτιότητα και πληρότητα παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο το πόνημά του. Με γλαφυρό αλλά και επιστημονικώς τεκμηριωμένο τρόπο προέβαλε τα εκκλησιαστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του παλαιφάτου Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού δίδοντας μια παραστατική και σφαιρική εικόνα της πολυκύμαντης και ένδοξης ιστορίας του, που χάνεται μέσα στην αχλύ της πολιάς χριστιανικής αρχαιότητος.

Στην καταληκτήρια ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον φιλίστορα και φιλόπονο συγγραφέα κ. Πέτρο Σαμσάρη, που με την δύναμη της γραφίδος του και την επιστημονική του επάρκεια, παρέδωσε στο φιλαναγνωστικό κοινό το ευσύνοπτο αλλα ιδιαιτέρως περιεκτικό αυτό ιστορικό έργο για τον περίλαμπρο Προσκυνηματικό και Καθεδρικό Ναό της τοπικής μας Εκκλησίας, που αποτελεί το πολυαιώνιο κέντρο αναφοράς της εκκλησιαστικής, πνευματικής και εθνικής ιστορίας των Σερρών και ολόκληρης της περιοχής. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιαζόμενου βιβλίου, τόνισε ο Σεβ., καταγράφονται στοιχεία της εκκλησιαστικής μαρτυρίας, της ιστορίας, της ευλαβείας, της λαογραφίας, του πολιτισμού, των αξιών και των παρακαταθηκών που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας και οι ανά τους αιώνες προσκυνητές και δωρητές του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται αυτοκράτορες, βασιλείς, πατριάρχες, αρχιερείς, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, λαμπρές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών και κυρίως ο φιλευσεβής λαός του Θεού που διαχρονικώς εσυνάζετο λατρευτικώς στον περίλαμπρο αυτόν «Οίκον του Θεού», που στολίζεται πνευματικώς με την μυροβόλο και θαυματουργό Κάρα του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, μαρτυρουμένη στα πολλά κειμήλια του ιερού Ναού, απο τις ιστορικές πηγές ήδη απο τον 14ο χριστιανικό αιώνα.

Επίσης, ειδική αναφορά έκανε ο Σεβ. στον μακαριστό Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κυρό Μάξιμο, ο οποίος με τις σύντονες και κοπιώδεις προσπάθειές του αποκατέστησε, επισκεύασε και παρέδωσε το 1993 στην λατρεία του ζώντος Θεού τον περικαλλή αυτό Ιερό Ναό που αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της χριστιανικής πίστεως και παρουσίας στην περιοχή των Σερρών. Ειδικές ευχαριστήριες αναφορές έκανε επίσης ο Σεβ. στους αείμνηστους κορυφαίους επιστήμονες – αρχαιολόγους Αναστάσιο Ορλάνδο και Ευστάθιο Στίκα και στους κατα καιρούς υπευθύνους της Αρχαιολογικής υπηρεσίας οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αναστήλωση και διάσωση του ιερού Ναού, ο οποίος πυρπολήθηκε, λεηλατήθηκε και απογυμνώθηκε των ιερών του κειμηλίων απο τους βορείους δυστυχώς γείτονες Βουλγάρους το 1913-1917. Το δίκαιο αίτημα της επιστροφής των κλαπέντων εκκλησιαστικών κειμηλίων παραμένει, τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, πάντοτε ανοιχτό, ζωντανό και επίκαιρο για την Εκκλησία και την κοινωνία των Σερρών. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του Νομού για την τιμητική τους παρουσία, το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε ασφυκτικά την αίθουσα καθώς και  όσους κοπίασαν για την οργάνωση και τον συντονισμό της θαυμάσιας κατά πάντα εκδηλώσεως.

Eκ του Γραφείου Τύπου