ΕιδήσειςΤοπικά νέα

Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Αγ. Ιωάννη Ταύρου με τον Μητροπολίτη Κορωνείας

Στον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. ΠαντελεήμωνΣτον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. ΠαντελεήμωνΣτον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. ΠαντελεήμωνΣτον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. ΠαντελεήμωνΣτον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. ΠαντελεήμωνΣτον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων

Στον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον προΐστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαο Σιρστέα και προσκυνητές ιερείς.

Εορτάζουμε, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος την «Σύναξη» του Βαπτιστού. Δηλ. «συνάζεται», συγκεντρώνεται η Εκκλησία, για να τιμήσει εκείνον, που πρωτοστάτησε, θα λέγαμε, στην προηγηθείσα εορτή της Βαπτίσεώς του Χριστού.

Ο Ιωάννης ζώντας με αυστηρή άσκηση στην έρημο του Ιορδάνου, καλούσε τους ανθρώπους σε «βάπτισμα μετανοίας».

Αλλά και ο Χριστός, όπως γνωρίζουμε, άρχισε το κήρυγμά Του με την προτροπή «μετανοείτε»!

Τι σημαίνει όμως «μετάνοια»; Δεν σημαίνει μόνο επισήμανση ορισμένων αμαρτιών μας που τις εξομολογούμεθα και ζητάμε από τον Θεό την συγχώρηση. Μετά – νοια σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας, τρόπου σκέψεως, αλλαγή ριζική! Πως εκδηλώνεται αυτή; Ας επισημάνουμε μερικά σημεία.

1. Πώς αξιολογούμε την ζωή μας στην γη; Μήπως συμπεριφερόμαστε σαν να είναι αιώνια και εμείς αιώνιοι; Ας ακούσουμε τι μας λέει η σοφία των Ψαλμών για την ζωή μας: «άνθρωπος ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού, ωσεί άνθος του αγρού ούτως εξανθήσει» (Ψαλμ. 102, στ.). Μήπως πρέπει, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε την σχέση μας με τον χρόνο;

2. Μήπως παρασυρόμεθα και εμείς από την νοοτροπία του κόσμου, της «καταναλωτικής κοινωνίας» – όρος ειρήσθω εν παρόδω αντιφατικός -,που εκφράζεται εν πολλοίς από απληστία και το ακόρεστο,που μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση. (Α Κοριν. ιε, 32). Και κυριευόμεθα από το άγχος κυνηγώντας πολλά και πολλάκις περιττά πράγματα.
3. Μήπως και η στάση μας έναντι της Εκκλησίας θέλει αναθεώρηση; Μήπως αρκούμεθα σε μια σχέση τυπική,που πολλές φορές καταντά τυπολατρική; Όταν π.χ. μεταλαμβάνουμε «για το καλό» χωρίς την συναίσθηση, που πρέπει να μας συγκλονίζει ότι γινόμαστε «σύσσωμοι και σύναιμοι» με τον Χριστό;

Θα μπορούσαμε και μπορεί και καθένας μας να επισημάνει και άλλα σημεία της νοοτροπίας και της ζωής μας, που χρειάζονται αναθεώρηση, αλλαγή, δηλ. μετάνοια, ώστε με νέες δυνάμεις και ανανεωμένοι ψυχικά να προχωρήσουμε στον καινούργιο χρόνο, για να είναι πράγματι ευλογημένος. Ακολούθησε προ της Απολύσεως Αρτοκλασία .

Στην Θ. Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου με Δ. Συμβούλους.

Εκ του Ιερού Ναού