ΕιδήσειςΤοπικά νέα

Λαμπρή Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη Σύρου

Λαμπρή Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη ΣύρουΛαμπρή Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη ΣύρουΛαμπρή Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη ΣύρουΛαμπρή Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη Σύρου

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη της Σύρου, κατά την εορτή της Παναγίας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος συνέχισε να ερμηνεύει την φράση του Πατρός που είχε στον Εσπερινό αρχίσει. Χθές, είπε ο Μητροπολιτης Κορωνείας είδαμε ότι η Παναγία ήταν «τη ψυχή θεόφρων, τη καρδία θεοστεφής, τοις όμμασιν αγιολαμπής» και συνεχίζουμε σήμερα:

4. «τοις ωσίν υμνοηχής». Στα αυτιά της ηχούσαν συνεχώς ύμνοι προς τον Θεό. Πολλοί ήχοι γεμίζουν καθημερινά και τα δικά μας αυτιά. Ύμνους προς τον Θεόν ακούμε; Και οι νέοι μας τι ήχους ακούνε; Ήχους που τους γαληνεύουν και τους καλλιεργούν ή που τους αναστατώνουν και τους εξαγριώνουν; Στα σπίτια μας ακούγονται εκκλησιαστικοί ύμνοι σήμερα μάλιστα, που υπάρχουν οι εκκλησιαστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί;

5. «τη γλώττη μελίρρυτος». Η γλώσσα της Παναγίας ήταν γλυκιά. Η γλώσσα, λέγει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος είναι «ακατάσχετον κακόν μεστή ιού θανατηφόρου» (Ιακ. γ, 8).

Μπορεί να πληγώνει, να προσβάλει, να ψεύδεται, να συκοφαντεί, να σπιλώνει υπολήψεις, να διαλύει οικογένειες. Γι” αυτό εμείς οι πιστοί ας προσέχουμε την γλώσσα μας. Ας προσέχουμε τι βγαίνει απο το «έρκος των οδόντων μας». Πρώτα να σκεπτόμαστε και έπειτα να ομιλούμε. Οχι με ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Και η γλώσσα μας να είναι γλώσσα που αληθεύει, παρηγορεί, στηρίζει, δίνει χαρά, απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων μας. Γιατί πολλές φορές μια γλυκιά γλώσσα μπορεί να προσφέρει περισσότερα και από μιά υλική προσφορά . «Αγαθός λόγος υπέρ δόμα» λέγει η γραφή.

Τέλος ο Μήτροπολίτης Κορωνείας ευχαρίστησε και πάλι τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και τους ιερείς του Ναού για την αγάπη τους και ευχήθηκε σε όλους την προστασία της Παναγίας.

Ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Αλέξανδρος Τσιούχαρης ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο για την συμμετοχή του στην Πανήγυρη και του ευχήθηκε τα δέοντα.