ΕιδήσειςΤοπικά νέα

Λαμπρή Πανήγυρη στον Αγ. Παντελεήμονα οδού Αχαρνών

Λαμπρή Πανήγυρη στον Αγ. Παντελεήμονα οδού ΑχαρνώνΛαμπρή Πανήγυρη στον Αγ. Παντελεήμονα οδού ΑχαρνώνΛαμπρή Πανήγυρη στον Αγ. Παντελεήμονα οδού ΑχαρνώνΛαμπρή Πανήγυρη στον Αγ. Παντελεήμονα οδού ΑχαρνώνΛαμπρή Πανήγυρη στον Αγ. Παντελεήμονα οδού Αχαρνών

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των πιστών, που κατέκλυσαν τον παμμέγιστο Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών κατά την Θ. Λειτουργία.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού και άλλους από άλλες ενορίες.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας είπε:

Θα συνεχίσουμε τις σκέψεις μας ερμηνεύοντας το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος.

Μετά το «Αθλοφόρε, Αγιε και Ιαματικέ», που πλησιάσαμε χθές, προχωρούμε σήμερα στο όνομα του Αγίου.

«Παντελεήμων» (στο Απολυτίκιο κλητική Παντελεήμον). Τι τιμή για τον Άγιο! Αναφέρεται μάλιστα ότι είναι θεόσδοτο και από Παντολέων ονομάσθηκε Παντελεήμων. Ελεεί τους πάντες μιμούμενος τον Θεό, που είναι «ο Ελεήμων». Γι” αυτό και συνεχίζει το Απολυτίκιο: «πρέσβευε τω Ελήμονι Θεώ». Παλαιά πρεσβευτές έστελναν οι Βασιλείς σε άλλους Βασιλείς και άλλα κράτη, για να συνθηκολογήσουν, να σταματήσουν οι μεταξύ τους συγκρούσεις ή για διάφορες άλλες διαπραγματεύσεις. Και μέχρι σήμερα έχουμε τους πρέσβεις διαφόρων χωρών, που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών τους. Πρεσβευτής προς τον Θεό για μας ζητάμε να γίνει ο Αγ. Παντελεήμων. Και μάλιστα προς τον Ελεήμονα Θεόν.

Ο Θεός μας δεν είναι ένας Θεός – φόβητρο ή ένας Θεός – τιμωρός. Είναι ο στοργικός Πατέρας. Ο κατ” εξοχήν Ελεήμων. Θα ερωτήσετε: Δεν θα τιμωρήσει κατά την Δευτέρα Παρουσία τους αμαρτωλούς; Ας ακούσουμε τί απαντά ένας μεγάλος δογματικός Πατήρ της Εκκλησίας, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «Ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι. Έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού. Έστι ουν η μεν μετοχή τρυφή, η δε αμεθεξία κόλασις». Δηλ. Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται. Και για τί ζητάμε να πρεσβεύει ο Άγιος προς τον Ελεήμονα Θεόν; «ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών». Είναι κάπως παράδοξο. Από ένα ιατρό θα ζητούσαμε πρωτίστως να πρεσβεύει για την υγεία του σώματος. Να θεραπευθούν οι αρρώστιες μας. Όμως η ποιό κρίσιμη και επικίνδυνη αρρώστια είναι η αρρώστια της ψυχής. Όταν οι ενοχές βασανίζουν τον άνθρωπο, τότε και το σώμα συμπάσχει με την ψυχή. Είμαστε ψυχοσωματικό όλον. Προέχει, λοιπόν, η υγεία της ψυχής. Και οι ενοχές μόνο με την «άφεσιν» διαγράφονται. Το Αίμα του Χριστού καθαρίζει τις συνειδήσεις μας «από νεκρών έργων» (Έβρ. θ, 14). Και αυτή η εσωτερική μας υγεία αντανακλάται και εξωτερικά. Να γιατί ζητάμε από τον Αγ. Παντελεήμονα να ζητά από τον Θεό την άφεση των «πταισμάτων» μας. Και τότε «καρδίας ευφραινομένης το πρόσωπον θάλλει»! Αυτήν την χαρά και την ευφροσύνη ας χαρίζει ο Αγ. Παντελεήμων με τις πρεσβείες του σε όλους μας.

Προ του «δι” ευχών» ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συμμετοχή του στην πανήγυρη και του ευχήθηκε τα δέοντα επί τοις ονομαστηρίοις του.